Je GVB halen; hoe werkt dat?

Ben jij alleen nog maar aan het afslaan en ben je toe aan het echte werk? Het is tijd om de baan op te gaan, maar voordat je dit kunt doen heb je je GVB (golfvaardigheidsbewijs) nodig. Hiermee toon je aan dat je de basisprincipes van de sport begrijpt en na kunt leven terwijl je op de baan loopt. Zie het als het halen van je rijbewijs. Echt leren rijden leer je ook pas als je zelf de weg op gaat en dat geldt ook voor de golfsport. Hoe kun je je GVB halen en wat is daarvoor nodig? We leggen het je graag uit!

Handicap 54

Hoewel velen nog spreken van het GVB, is de naam in 2012 veranderd naar Handicap 54. Dit verwijst natuurlijk naar het gewenste en benodigde speelniveau van de golfer zelf. Alleen als je bewezen hebt met dit niveau te kunnen golfen en de officiële pas van de NGF (Nederlandse Golf Federatie) hebt, mag je alle golfbanen van Nederland en veel banen in het buitenland op. We raden je aan om eerst golflessen te nemen en de regels gaandeweg te leren, zodat ze een stuk minder abstract voor je worden. Als je een beetje bekend begint te worden met de sport kun je de spelregels schriftelijk doornemen. Bij veel golfclubs kun je theorieles krijgen, maar dit is niet per se nodig om aan het examen deel te nemen.

Het GVB-examen

Het GVB-examen bestaat uit meerdere onderdelen. Zo heb je baanpermissie nodig, moet je het golfregelexamen maken en heb je ook nog een praktisch examen. Je kunt dit niet zomaar op elke baan doen, maar de NGF heeft hier speciale locaties voor aangewezen. Baanpermissie houdt simpel gezegd in dat je zonder GVB de baan op mag om te leren golfen. Het zou natuurlijk een beetje lastig worden om te leren golfen als je helemaal niet mag oefenen. Wanneer jij er klaar voor bent kun je het golfregelexamen doen, wat een theorie-examen is. Net als bij autorijden word je kennis vooraf getest met dertig vragen over het spel. Wanneer je er minimaal drieëntwintig juist geantwoord hebt ben je geslaagd en kun je door naar het laatste onderdeel. Tijdens het praktisch examen ga je samen met een ervaren golfer 9 of 18 holes lopen. Hij zal controleren of je de benodigde hoeveelheid punten behaald, namelijk minimaal achttien over 9 holes en zesendertig over 18 holes.

Kosten GVB

Hoewel golf zelf een vrij kostbare sport is, vallen de kosten voor het halen van het GVB best wel mee. Je betaalt zo’n €75,- voor een NGF-registratie, waar je ongeveer een jaar mee vooruit kunt. Als je hierna geen lid meer bent bij een golfclub, verloopt je registratie. Als jij je lidmaatschap verlengt zal de golfclub waar je bent aangesloten je registratiekosten overnemen, waardoor het voor jou geen extra kosten oplevert. Deze registratiekosten zijn natuurlijk exclusief golflessen en een eventuele theoriecursus, dus houd hier wel rekening mee!

TeeTitan – Aim For Green

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen